torstai 27. joulukuuta 2018

Pörssin joululahja ja uudenvuoden toivotus

Pörssit ympäri maailman ovat olleet joulumielellä jo lokakuun alusta lähtien ainakin päätellen sen väristä joka on ollut jouluisan punainen. Jouluviikolla indeksit jenkeissä ylittivät jo laskusuhdanteen rajan, mutta edelleen ollaan pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Tämänkertaisen laskun mitä ilmeisimmin laukaisi USA:n ja Kiinan väliset nahistelut yhdistettynä markkinoiden yleiseen hermostuneisuuteen ja FED:in koron nostopaineeseen. Euroopassa korkoja ei ole vielä keretty nostamaan, joten mikäli reaalitalous tulee perässä puolen vuoden päästä alas milläs EKP kavereineen mahtaa enää elvyttää kun ohjauskorot ovat nyt jo negatiiviset? Tämän hetken tilanteessa on jo mielestäni olemassa perusteita jyrkemmällekkin laskulle mikäli kauppasota eskaloituu enemmänkin ja euroopassa sekä amerikanmantereella alkaa laajaalaisempi korkojen nosto, puhumattakaan poliittisesta riskistä jota Trump ikävä kyllä tuo markkinoille valitettavan paljon.
Entäs tästä eteenpäin? Joulun pyhien aikana SP500- ja NASDAQ-indeksit tekivät korjausliikettä ylöspäin sen ollessa jopa 6% luokkaa. Japanissa Nikkei225 jäi maltillisempaan 3,5% kasvuun. Eli toivoa uuden vuoden suhteen on vielä ettei se ala yhtä synkästi kuin keskimääräinen Etelä-Suomen talvi.

Kaiken kaikkiaan vielä ei ole siis syytä myydä koko salkkuaan paniikissa, mutta ei myöskään pantata taloaan ja ostaa kaikkea minkä irti saa. Itse aion istua salkkuni päällä myrskyn yli ja katsotaan sitten miten on onnistanut nuortamiestä. Toivottavasti piditte vähän rennommasta kirjoituksesta välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuukausikatsaus 4 ja 5/19 myöhässä mutta tulossa...

Noniin nyt on vihdoin juhannuksen pyhinä aikaa taas kirjoitella... Ollut vähän turhankin kiireinen ja ei ole kerennyt tänne edes kuukausikat...