Bear markets aka karhumarkkinat aka laskusuhdanne eli pidempi ajanjakso jolloin pörssikurssit laskevat lähes jatkuvasti on kaikkien sijoittajien painajainen. Vai onko sittenkään?
Aloittelevalle sijoittajalle laskusuhdanteeseen sijoittamisen aloittaminen on henkisesti erittäin rankkaa koska kaikki mitä ostat on lähes samantien miinuksella ja tuntuu vain että menetät rahaa. Todellisuudessa saat kokoajan samalla rahalla enemmän ja enemmän tulevaisuuden tuloa itsellesi. Eli varsinkin aloittelevalle sijoittajalle laskusuhdanne on hyvä asia. Entä jo markkinoilla pitkään olleet sijoittajat ja heidän varallisuutensa? Pitkällä sijoitushorisontilla olevat sijoittajat kokemuksesta tietävätkin jo että nyt tulee ostopaikkoja ja heillä onkin jo osto-ohjelmat valmiiksi tehtynä valmiina odottamaan vain ostorajojen alituksia. Eli heistä ei tarvitse murehtia he kyllä tietävät mitä tehdä. Sitten itse asiaan eli pyrin tässä kirjoittamaan auki miten olen itse varautunut laskumarkkinoihin ottamatta tässä vielä kantaa milloin tämän kaltainen ajanjakso olisi alkamassa.
Laskusuhdanteeseen varautuminen täytyy aloittaa jo silloin kun kurssit vielä nousevat, sillä kun huomaat laskukauden alkaneen olet jo todennäköisesti myöhässä. Käytännön toimenpiteitä sitten miten sitten valmistautua laskuun:
- Ensimmäinen on aina tärkein ja tämä olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin ennen aloittamista eli sijoitussuunnitelma ja siinä erityisesti sijoitushorisontti eli kuinka pitkäksi ajaksi olet valmis sitomaan pääomasi sijoituksiin. Itselläni sijoitushorisontti on yli 50 vuotta eli yksittäisistä markkinalaskuista ei tarvitse murehtia jo markkinoilla olevan pääoman osalta. Tässä erityisesti kannattaa itselle alleviivata että vaikka tuntuu pahalta katsoa salkkua ja joka huutaa punaista ei ostoja kannata keskeyttää siinä kohtaa.
- Taloudellinenpuskuri eli pieni vararahasto, josta pystyy maksamaan elämisen yllättäen tulevat suuremmat kulut jotta ei tarvitse laskusuhdanteessa myydä osakkeitaan tappiolla. Itse pyrin kasvattamaan tämän 2000 euroon sen tällä hetkellä ollessa 1000 euroa.
- Sijoituspuskuri eli taloudellisesta puskurista erillinen tili/rahavaranto joka varattu osakkeiden ostoon hyvien paikkojen tullessa tai osto-ohjelmien aktivoituessa. Tämän hetkinen tilanne tämän osalta pyöreä 0 euroa, mutta lähikuukausien aikana tulee tilanne muuttumaan.
- Osto-ohjelmat eli tee etukäteen jo osakkeiden osto-ohjelmat, jossa lasket etukäteen mitä osaketta ostat millä kurssilla ja kuinka paljon käyttäen sijoituspuskurista otettavia likvidejä varoja. Osto-ohjelmien idea on että heti ensimmäisenä laskukuukautena et osta koko sjoituspuskuriasi tyhjäksi sen jälkeen todeten että laskun jatkuessa ei sinulla ole enää enempää rahaa ostaa jolloin jäät laskun hyödystä paitsi. Osto-ohjelmissa kannattaa ostojen väli olla prosenttuaalinen tai sopivat euromäärät. Ohjelman alinhinta kannattaa myös laittaa riittävän alas, jotta ostettavaa riittää todella. Siihen miten suunnittelet osto-ohjelman yksittäisen oston osake kappalemäärän on pääosin kaksi tapaa: ensimmäisessa yksittäiset kaupat ovat aina yhtä suuria. Toisessa hinnan alentuessa lisätään ostettavaa osakemäärää, jolloin koko osto-ohjelman toteutuessa saat joko osakkeita enemmän tai ainakin saman osakemäärän edullisempaan keskihintaa. Riskinä tosin on ohjelman kesken jääminen, jolloin et välttämättä pääse kokonaisuudessaan käyttämään sijoituspuskuriasi.
- Painota defensiivisiä osakkeita eli osakkeita joiden toimiala ja tuloksenteko kyky ei ole niin riippuvainen ympäröivästä suhdanteesta. Tämän kaltaiset yritykset eivät perinteisesti laske yhtä paljon kuin indeksit ja ovat siten turvallisempia. Esimerkkejä defensiivisistä yrityksistä joista tällä hetkellä odottelen ostopaikkaa on perinteisempinä Sampo ja Kone ja vähän tuoreempana tapauksena Harvia.
- Säilytä malttisi! Tuskin se maailmanloppu tulee vaikka kuinka siltä näyttäisi, joten vaikka pahalta tuntuu jatka ostoja suunnitelman mukaan sillä tulet vielä kiittämään siitä itseäsi.
Loppukevennyksenä yksi kuolemattomista sijoitusviisauksista, joista tämän kertaisen on esittänyt Baron Rothschild:
”Buy when there is blood in the streets even if the blood is your own”
Toivottavasti tästä on apua nuoremmille sijoittajille ennemmin tai myöhemmin tuleville karhunmarkkinoilla ja miksei myös kokeneemmille sijoittajille. Kaikilta on myös tervetullutta kommentit sekä ehdotukset mistä haluaisitte minun kirjoittavan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti