Pörssit ympäri maailman ovat olleet joulumielellä jo lokakuun alusta lähtien ainakin päätellen sen väristä joka on ollut jouluisan punainen. Jouluviikolla indeksit jenkeissä ylittivät jo laskusuhdanteen rajan, mutta edelleen ollaan pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Tämänkertaisen laskun mitä ilmeisimmin laukaisi USA:n ja Kiinan väliset nahistelut yhdistettynä markkinoiden yleiseen hermostuneisuuteen ja FED:in koron nostopaineeseen. Euroopassa korkoja ei ole vielä keretty nostamaan, joten mikäli reaalitalous tulee perässä puolen vuoden päästä alas milläs EKP kavereineen mahtaa enää elvyttää kun ohjauskorot ovat nyt jo negatiiviset? Tämän hetken tilanteessa on jo mielestäni olemassa perusteita jyrkemmällekkin laskulle mikäli kauppasota eskaloituu enemmänkin ja euroopassa sekä amerikanmantereella alkaa laajaalaisempi korkojen nosto, puhumattakaan poliittisesta riskistä jota Trump ikävä kyllä tuo markkinoille valitettavan paljon.
Entäs tästä eteenpäin? Joulun pyhien aikana SP500- ja NASDAQ-indeksit tekivät korjausliikettä ylöspäin sen ollessa jopa 6% luokkaa. Japanissa Nikkei225 jäi maltillisempaan 3,5% kasvuun. Eli toivoa uuden vuoden suhteen on vielä ettei se ala yhtä synkästi kuin keskimääräinen Etelä-Suomen talvi.
Kaiken kaikkiaan vielä ei ole siis syytä myydä koko salkkuaan paniikissa, mutta ei myöskään pantata taloaan ja ostaa kaikkea minkä irti saa. Itse aion istua salkkuni päällä myrskyn yli ja katsotaan sitten miten on onnistanut nuortamiestä. Toivottavasti piditte vähän rennommasta kirjoituksesta välillä.
torstai 27. joulukuuta 2018
keskiviikko 28. marraskuuta 2018
Kuukausikatsaus 11/2018 Pörssiltä suunta hukassa
Joudun tekemään kuukausikatsauksen pari päivää etuajassa loppukuussa edessä olevan muuton takia, mutta seuraavana vuorossa järjestyksessä ensimmäinen kuukausikatsaus, mitä salkussani on tapahtunut viimeisen kuukauden aikana. Kuukausi oli taloudellisesti varsin tylsä vaikka markkinoilla mentiin ylös ja alas riippuen päivästä. Myös muiden kiireiden takia tuli talousuutisia seurattua hieman normaalia vähemmän.
Eli alkuun toimenpiteet: Lisäsin heti alkukuusta Bank Norwegianiin 1000e (jonka tosin nostin pois loppukuusta uuden puhelimen ostoa varten sekä moottoripyörävarusteisiin joita sai halvalla Black fridaysta) eli sen osalta plusmiinus nolla. Mutta sitten oikeat ostot eli ostin Black fridayn pörssi alennusmyynnistä Sampoa osto-ohjelmani lähtöhinnan alituttua. Lopputuloksena 12kpl osakkeita 39,39 euron keskihinnalla. Toivottavasti Sampo jatkaa alamäkeään, jotta pääsee ostoksille vielä lisää. Muuten ei tullut muuta kuin kuukausisäästösopimukseni mukainen 50 euron OP-maailma indeksi merkintä.
Kukkarossa tuntui myös tallettamani vuokravakuus joka oli 1220 euroa, jonka merkitsen hieman virheellisesti kokonaisvarallisuudessani korkosijoituksiin.
Salkun osakkeissa ei suuria arvonmuutoksia kuun aikana tullut suuntaan tai toiseen suurimpana Stora Enson -15% kuukausi. Harmittaa vaan kun lähes kaikkien tuotto näyttää punaista…
Tein pienen muutoksen seuranta exceliini eli lisäsin 2018 osingon perusteella lasketun 2019 vuoden osinko ennusteen. Tältä erää joulukuulle jää säästettäväksi 1645 euroa niin olen tämän vuoden 8000 euron säästötavoitteessa. Toki näillä näkymin saan vietyä sen jopa yli 2500 euron riippuen missä vaiheessa kuuta saan lomarahat että kerkeääkö joulukuun katsaukseen vai vasta tammikuulle. Mutta sitten tämän kuun numeroiden pariin
Kaiken kaikkiaan varallisuuteni kasvoi 2041 euroa
Saadut osingot: verkkokauppa.com 2,51 e (Tämä palautettu takaisin yritykselle moninkerroin uuden puhelimen muodossa)
Salkun tuotto: hyvin vaatimaton mutta onneksi positiivinen sentään eli +27 euroa vaikka Helsingin pörssin indeksi näyttää prosentin negatiivistä tältä kuulta.
Toivottavasti ensikuu menee taas ylöspäin vaihteeksi…
keskiviikko 14. marraskuuta 2018
Kuinka varaudun markkinoiden laskuun?
Bear markets aka karhumarkkinat aka laskusuhdanne eli pidempi ajanjakso jolloin pörssikurssit laskevat lähes jatkuvasti on kaikkien sijoittajien painajainen. Vai onko sittenkään?
Aloittelevalle sijoittajalle laskusuhdanteeseen sijoittamisen aloittaminen on henkisesti erittäin rankkaa koska kaikki mitä ostat on lähes samantien miinuksella ja tuntuu vain että menetät rahaa. Todellisuudessa saat kokoajan samalla rahalla enemmän ja enemmän tulevaisuuden tuloa itsellesi. Eli varsinkin aloittelevalle sijoittajalle laskusuhdanne on hyvä asia. Entä jo markkinoilla pitkään olleet sijoittajat ja heidän varallisuutensa? Pitkällä sijoitushorisontilla olevat sijoittajat kokemuksesta tietävätkin jo että nyt tulee ostopaikkoja ja heillä onkin jo osto-ohjelmat valmiiksi tehtynä valmiina odottamaan vain ostorajojen alituksia. Eli heistä ei tarvitse murehtia he kyllä tietävät mitä tehdä. Sitten itse asiaan eli pyrin tässä kirjoittamaan auki miten olen itse varautunut laskumarkkinoihin ottamatta tässä vielä kantaa milloin tämän kaltainen ajanjakso olisi alkamassa.
Laskusuhdanteeseen varautuminen täytyy aloittaa jo silloin kun kurssit vielä nousevat, sillä kun huomaat laskukauden alkaneen olet jo todennäköisesti myöhässä. Käytännön toimenpiteitä sitten miten sitten valmistautua laskuun:
- Ensimmäinen on aina tärkein ja tämä olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin ennen aloittamista eli sijoitussuunnitelma ja siinä erityisesti sijoitushorisontti eli kuinka pitkäksi ajaksi olet valmis sitomaan pääomasi sijoituksiin. Itselläni sijoitushorisontti on yli 50 vuotta eli yksittäisistä markkinalaskuista ei tarvitse murehtia jo markkinoilla olevan pääoman osalta. Tässä erityisesti kannattaa itselle alleviivata että vaikka tuntuu pahalta katsoa salkkua ja joka huutaa punaista ei ostoja kannata keskeyttää siinä kohtaa.
- Taloudellinenpuskuri eli pieni vararahasto, josta pystyy maksamaan elämisen yllättäen tulevat suuremmat kulut jotta ei tarvitse laskusuhdanteessa myydä osakkeitaan tappiolla. Itse pyrin kasvattamaan tämän 2000 euroon sen tällä hetkellä ollessa 1000 euroa.
- Sijoituspuskuri eli taloudellisesta puskurista erillinen tili/rahavaranto joka varattu osakkeiden ostoon hyvien paikkojen tullessa tai osto-ohjelmien aktivoituessa. Tämän hetkinen tilanne tämän osalta pyöreä 0 euroa, mutta lähikuukausien aikana tulee tilanne muuttumaan.
- Osto-ohjelmat eli tee etukäteen jo osakkeiden osto-ohjelmat, jossa lasket etukäteen mitä osaketta ostat millä kurssilla ja kuinka paljon käyttäen sijoituspuskurista otettavia likvidejä varoja. Osto-ohjelmien idea on että heti ensimmäisenä laskukuukautena et osta koko sjoituspuskuriasi tyhjäksi sen jälkeen todeten että laskun jatkuessa ei sinulla ole enää enempää rahaa ostaa jolloin jäät laskun hyödystä paitsi. Osto-ohjelmissa kannattaa ostojen väli olla prosenttuaalinen tai sopivat euromäärät. Ohjelman alinhinta kannattaa myös laittaa riittävän alas, jotta ostettavaa riittää todella. Siihen miten suunnittelet osto-ohjelman yksittäisen oston osake kappalemäärän on pääosin kaksi tapaa: ensimmäisessa yksittäiset kaupat ovat aina yhtä suuria. Toisessa hinnan alentuessa lisätään ostettavaa osakemäärää, jolloin koko osto-ohjelman toteutuessa saat joko osakkeita enemmän tai ainakin saman osakemäärän edullisempaan keskihintaa. Riskinä tosin on ohjelman kesken jääminen, jolloin et välttämättä pääse kokonaisuudessaan käyttämään sijoituspuskuriasi.
- Painota defensiivisiä osakkeita eli osakkeita joiden toimiala ja tuloksenteko kyky ei ole niin riippuvainen ympäröivästä suhdanteesta. Tämän kaltaiset yritykset eivät perinteisesti laske yhtä paljon kuin indeksit ja ovat siten turvallisempia. Esimerkkejä defensiivisistä yrityksistä joista tällä hetkellä odottelen ostopaikkaa on perinteisempinä Sampo ja Kone ja vähän tuoreempana tapauksena Harvia.
- Säilytä malttisi! Tuskin se maailmanloppu tulee vaikka kuinka siltä näyttäisi, joten vaikka pahalta tuntuu jatka ostoja suunnitelman mukaan sillä tulet vielä kiittämään siitä itseäsi.
Loppukevennyksenä yksi kuolemattomista sijoitusviisauksista, joista tämän kertaisen on esittänyt Baron Rothschild:
”Buy when there is blood in the streets even if the blood is your own”
Toivottavasti tästä on apua nuoremmille sijoittajille ennemmin tai myöhemmin tuleville karhunmarkkinoilla ja miksei myös kokeneemmille sijoittajille. Kaikilta on myös tervetullutta kommentit sekä ehdotukset mistä haluaisitte minun kirjoittavan.
lauantai 10. marraskuuta 2018
Tästä se lähtee osa 3/3 Tulevaisuuden ihmeet
Selitän tässä tarkemmin tulevaisuuden taloudellisia tavoitteitani ja aukeaisemaan miten olen päätynyt asettamaan sellaiset tavoitteet. Olen tästä kirjoittanut "Tavoitteet" välilehdelle jo hieman, mutta pohdin tässä asiaa syvällisemmin vielä kuitenkaan suoraan vielä kirjoittamatta auki koko sijoitussuunnitelmaani.
Lyhyesti kuitenkin konkreettiset tavoitteeni:
30-vuotiaana nettovarallisuus yli 100 000 euroa
Tähän on aikaa hieman vajaa 9 vuotta nykyisen varallisuuden ollessa noin 10 000 euroa eli tähän pääsyyn puhutaan 10 000 euron vuosisäästöstä huomioon ottamatta tuottoa. Keskiverto päivässa säästöön laitettavana summana se on 26,3 euroa ja kuukausitasolla 803 euroa. Tähän 9 vuoden jaksoon tulee osumaan vähintään 3 vuotta opiskelua, jonka aikana kukkaron nyöreistä todella täytyy pitää kiinni kaksin käsin. Mitenkään mahdoton tämä ei siltikään ole. Sillä valmistumisen jälkeen tulee tulotaso olemaan suhteellisen nopeasti kasvava. Lähempi tavoitteeni on edellisestä johdettu:
25-vuotiaana nettovarallisuus yli 50 000 euroa
Tämä tulee tekemään tiukkaa sillä suurin osa tästä ajasta tulee olemaan opiskelua jolloin tulot ovat pienet, mutta "Ei ne suuret tulot vaan pienet menot". Konkreettisesti se on 24,9 euroa päivässä säästövauhti ilman tuottoa. Se on opiskelijalle paljon... Tavoitteena onkin nyt 9 kuukautta ennen opiskeluiden alkua tehdä töitä mahdollisimman paljon ja säästää vielä enemmän. Toki tätä tavoitetta kerkeää auttamaan opintolainan hyvitys ja sen opintolainan antama vipu, mutta työtä se vaatii silti paljon.
"It’s OK to Dream Big" -Warren Buffet
Kuinka sitten aion saavuttaa nämä tavoitteeni?
Tässä on ehkä hyvä kertoa elämän tyylistäni se että en ole se pahin kitupiikki, joka jättää tuotteen ostamatta koska se on kallista. Olen sellainen, että jos jotain asiaa tekee mieli se pitää ostaa ja nauttia siitä, mutta tätä ei saa tehdä joka asian kanssa ja koko ajan. Vähän samoin kuin jokainen salilla käyvä tuntee termin "cheat day/cheat meal". Sovellan tätä ajattelu tapaa myös talouden hallintaani. Suurimman osan ajasta sen on oltava kurinalaista jolloin syntyy tulosta, mutta ajoittain on sallittava palkinto myös itselleen.
Sitten itse konkreettisiin asioihin, joilla aion varallisuuttani kasvattaa. Tulen tästä todennäköisesti kirjoittamaan kokonaan oman tekstin, mutta tässä jo esimakua siitä miten toimin: budjetoin kuukausittain tulot ja menot ennen kuukautta ja "ylijäämän" laitan säästöön heti kuun alussa, sillä kuun lopussa se olisi sulanut kaikkeen mahdolliseen. Itsellä myös automaattinen kuukausisäästö sopimus käytössä. Aikomuksena on avata myös ASP-tili hyvinkin pian ja hyödyntää myös Osuuspankin "Säästöpossu" eli joka kerta kun maksaa kortilla menee pieni summa erilliselle säästötilille. Tällä tavalla tulee säästettyä huomaamattaankin.
Kommentoikaa mikäli teille tulee ajatuksia tai ideoita joista haluaisitte minun kirjoittavan niin saadaan blogista ei vaan minun itseni näköinen vaan myös lukijoiden näköinen.
Lyhyesti kuitenkin konkreettiset tavoitteeni:
30-vuotiaana nettovarallisuus yli 100 000 euroa
Tähän on aikaa hieman vajaa 9 vuotta nykyisen varallisuuden ollessa noin 10 000 euroa eli tähän pääsyyn puhutaan 10 000 euron vuosisäästöstä huomioon ottamatta tuottoa. Keskiverto päivässa säästöön laitettavana summana se on 26,3 euroa ja kuukausitasolla 803 euroa. Tähän 9 vuoden jaksoon tulee osumaan vähintään 3 vuotta opiskelua, jonka aikana kukkaron nyöreistä todella täytyy pitää kiinni kaksin käsin. Mitenkään mahdoton tämä ei siltikään ole. Sillä valmistumisen jälkeen tulee tulotaso olemaan suhteellisen nopeasti kasvava. Lähempi tavoitteeni on edellisestä johdettu:
25-vuotiaana nettovarallisuus yli 50 000 euroa
Tämä tulee tekemään tiukkaa sillä suurin osa tästä ajasta tulee olemaan opiskelua jolloin tulot ovat pienet, mutta "Ei ne suuret tulot vaan pienet menot". Konkreettisesti se on 24,9 euroa päivässä säästövauhti ilman tuottoa. Se on opiskelijalle paljon... Tavoitteena onkin nyt 9 kuukautta ennen opiskeluiden alkua tehdä töitä mahdollisimman paljon ja säästää vielä enemmän. Toki tätä tavoitetta kerkeää auttamaan opintolainan hyvitys ja sen opintolainan antama vipu, mutta työtä se vaatii silti paljon.
"It’s OK to Dream Big" -Warren Buffet
Kuinka sitten aion saavuttaa nämä tavoitteeni?
Tässä on ehkä hyvä kertoa elämän tyylistäni se että en ole se pahin kitupiikki, joka jättää tuotteen ostamatta koska se on kallista. Olen sellainen, että jos jotain asiaa tekee mieli se pitää ostaa ja nauttia siitä, mutta tätä ei saa tehdä joka asian kanssa ja koko ajan. Vähän samoin kuin jokainen salilla käyvä tuntee termin "cheat day/cheat meal". Sovellan tätä ajattelu tapaa myös talouden hallintaani. Suurimman osan ajasta sen on oltava kurinalaista jolloin syntyy tulosta, mutta ajoittain on sallittava palkinto myös itselleen.
Sitten itse konkreettisiin asioihin, joilla aion varallisuuttani kasvattaa. Tulen tästä todennäköisesti kirjoittamaan kokonaan oman tekstin, mutta tässä jo esimakua siitä miten toimin: budjetoin kuukausittain tulot ja menot ennen kuukautta ja "ylijäämän" laitan säästöön heti kuun alussa, sillä kuun lopussa se olisi sulanut kaikkeen mahdolliseen. Itsellä myös automaattinen kuukausisäästö sopimus käytössä. Aikomuksena on avata myös ASP-tili hyvinkin pian ja hyödyntää myös Osuuspankin "Säästöpossu" eli joka kerta kun maksaa kortilla menee pieni summa erilliselle säästötilille. Tällä tavalla tulee säästettyä huomaamattaankin.
Kommentoikaa mikäli teille tulee ajatuksia tai ideoita joista haluaisitte minun kirjoittavan niin saadaan blogista ei vaan minun itseni näköinen vaan myös lukijoiden näköinen.
perjantai 9. marraskuuta 2018
Tästä se lähtee osa 2/3 Tilanne on nyt vaan tämä
Mitäs on tämän hetkinen salkku syönyt ja miksi?
Koitan tässä vähän avata mitä siellä salkussa tällä hetkellä on ja miten ne on sinne päätyneet, kuitenkaan yksittäisiä yrityksiä sen tarkemmin vielä toistaiseksi analysoimatta.
Salkkuni koko siis on tämän päivän (9.11.2018) markkina-arvoltaan 13 760,65e, josta osakkeissa 5874,45e ja prosentteina 43% salkusta. Osakkeet olen mielessäni jakanut kahteen osaan: 1. Vakaat osingon maksajat 2.Kasvuyritykset. Tämä jaottelu jota käytän on karkea, mutta pyrin selittämään myöhemmissä postauksissa tarkemmin miksi jaottelen näin ja miksi siellä on myös poikkeuksia.
Jaotteluni ensimmäisen luokan osakkeita löytyy melkein joka piensijoittajalta ja tähän luokkaan kuuluvat muun muassa Nokia, Nordea, Nokian tyres ja Stora Enso. Tämän ensimmäisen kastin yrityksiä on koko osakkeistani 85,1% joka on aika tarkalleen tavoittelemani painosuhde näiden kahden luokan välillä.
Osakkeiden toisesta luokasta eli kasvuyrityksiltä en edellytä korkeaa ja vakaata osinkoa vaan vahvoja tulevaisuuden kasvunäkymiä ja niitä mielestäni (ainakin ostohetkellä) on parhaiten esittänyt Componenta (3,1% salkusta), Loudspring (5,0%) ja Lehto (6,8%). Uskon edelleen näiden yritysten tulevien vuosien kasvuun vaikka viime aikoina kahta viimeistä on lyöty oikein olan takaa. Nämä muodostavat osakkeista lopun 14,9%.
Toinen omaisuusluokkani on rahastot, joka on pienin, mutta osuuttaan kasvattava luokka. Tämän hetken markkina-arvoltaan 764,04e ja 6% osuus. Suurin osa täältä löytyvistä arvopapereista on aivan sijoittaja urani alkuvaiheessa pienillä summilla merkitsemiä kasvurahastoja, jotka ovat ikäänkuin unohtuneet. Tilanne niiden osalta saa toistaiseksi olla se ja rahastoissa menee tällä hetkellä 50e/kk tahdilla OP Maailma indeksi rahastoon, joka on oman näkemykseni mukaan hinnaltaan varsin siedettävä (bonusten jälkeen 0,14% hallinnointipalkkio).
Kolmas, joka on nimellisesti suurin, mutta todellisuudessa pienin omaisuusluokka on korkosijoitukset. Markkina-arvoltaan tämä on 7121,58e ja 52% salkusta. Syy miksi sanoin tämän olevan pienin johtuu siitä että se on jakautunut seuraavalla tavalla: Bank Norwegianissa talletettuna 7000e, josta on varattuna 6000 euroa ensi keväänä hankittavaa moottoripyörää varten. Sekä yrityslainoja joukkoraihoittavaan Envestioon, jossa on kokeiluna tällä hetkellä 100e. Eli todellinen sijoituspaperi arvo tälle on vain 1100e, josta tuo 1000e Norwegianissa toimii taloudellisena puskurina.
Tulen tarkemmin lisäämään tiedot hankinta-arvoineen ja tarkkoine osake määrineen "Sijoitukset" välilehden alle, johon aion ruveta ne kerran kuukaudessa kuukausikatsauksen kanssa päivittämään.
torstai 8. marraskuuta 2018
Tästä se lähtee osa 1/3 Miten tähän on päädytty?
Alkuun on varmastikin hyvä kirjoittaa vähän itsestä ja talouteeni liittyvistä perusasioista. Aion jakaa tämän kolmeen postaukseen aiheinaan historia, nykytilanne ja tulevaisuus. Tämä on niistä ensimmäinen.
Eli mitä on tapahtunut että huomaan nyt kirjoittavani sijoitusblogia?
Olen pikku muksusta saakka ollut kiinnostunut rahasta ja lempipelini onkin aina ollut Monopoli. Teinivuosina ei ikinä sen suurempia tullut säästettyä koska aina oli kaikkea (muka) niin tärkeää mitä piti saada. Ajatus tosin osakesijoittamisesta kiehtoi aina, mutta silloin sen aloittaminen tuntui niin vaikealta. Lopulta tammikuussa 2017 marssin pankkiin asiana haluan aloittaa säästämään. Silloin pankin sijoitusneuvoja ehdotti heidän osakerahastojaan ja siitä se lähti. Merkitsin silloin rahastoja muutamalla sadalla eurolla ja aloin aktiivisesti seuraamaan talousuutisia. Loppu vuosi menikin termejä ja muita perusasioita opetellessa.
Tämän vuoden toukokuun alussa lopulta uskaltauduin avaamaan arvo-osuustilin Nordnettiin ja aloin siellä käymään kauppaa osakkeilla. Aluksi hommasta innostuneena tein alottelijoiden yleisimmän virheen eli kävin kauppaa pienillä summilla paljon, jolloin kaikki tuotot sulivat kaupankäynti kuluihin. Kaupankäynnin ja sijoitusteni tilastollisen seuraamisen aloittamisen jälkeen huomasin tämän, jolloin muutin sijoitus strategiakseni: "Osta ja seuraa". Avasin arvo-osuus tilin Osuuspankkiin heidän lähtiessä mukaan hintakilpailuun ainakin omistaja-asiakkaiden osalta. Tällä hetkellä teen kaikki suorat osake ostot siellä, johtuen edullisemmasta hinnasta pienillä summilla (Max 1%)
Idea sijoitusblogista lähti lukiessa muita blogeja ja niistä saaduista ideoista. Lopullinen päätös tuli kuukausi takaperin tarkoituksena kirjoittaa omista sijoituksista, mielipiteistä ja taloudellisista päätöksistä. Pyrin kirjoittamaan helposti ymmärrettävällä kielellä asioista, että asioista olisi helppo muidenkin aloittelijoiden ymmärtää mitä haen takaa. Toivon myös saavani kirjoituksistani ja mietteistäni kommenteja ja eriäviä mielipiteitä jotta voin kehittyä niin sijoittajana kuin kirjoittajanakin. Osa syy blogiin on myös pitää "sijoituspäiväkirjaa" ja itselle selventää ajatusta ja analyyseja yrityksistä sekä sijoituspäätöksistä.
Tervetuloa seuraamaan matkaani vaurastumiseen
Eli mitä on tapahtunut että huomaan nyt kirjoittavani sijoitusblogia?
Olen pikku muksusta saakka ollut kiinnostunut rahasta ja lempipelini onkin aina ollut Monopoli. Teinivuosina ei ikinä sen suurempia tullut säästettyä koska aina oli kaikkea (muka) niin tärkeää mitä piti saada. Ajatus tosin osakesijoittamisesta kiehtoi aina, mutta silloin sen aloittaminen tuntui niin vaikealta. Lopulta tammikuussa 2017 marssin pankkiin asiana haluan aloittaa säästämään. Silloin pankin sijoitusneuvoja ehdotti heidän osakerahastojaan ja siitä se lähti. Merkitsin silloin rahastoja muutamalla sadalla eurolla ja aloin aktiivisesti seuraamaan talousuutisia. Loppu vuosi menikin termejä ja muita perusasioita opetellessa.
Tämän vuoden toukokuun alussa lopulta uskaltauduin avaamaan arvo-osuustilin Nordnettiin ja aloin siellä käymään kauppaa osakkeilla. Aluksi hommasta innostuneena tein alottelijoiden yleisimmän virheen eli kävin kauppaa pienillä summilla paljon, jolloin kaikki tuotot sulivat kaupankäynti kuluihin. Kaupankäynnin ja sijoitusteni tilastollisen seuraamisen aloittamisen jälkeen huomasin tämän, jolloin muutin sijoitus strategiakseni: "Osta ja seuraa". Avasin arvo-osuus tilin Osuuspankkiin heidän lähtiessä mukaan hintakilpailuun ainakin omistaja-asiakkaiden osalta. Tällä hetkellä teen kaikki suorat osake ostot siellä, johtuen edullisemmasta hinnasta pienillä summilla (Max 1%)
Idea sijoitusblogista lähti lukiessa muita blogeja ja niistä saaduista ideoista. Lopullinen päätös tuli kuukausi takaperin tarkoituksena kirjoittaa omista sijoituksista, mielipiteistä ja taloudellisista päätöksistä. Pyrin kirjoittamaan helposti ymmärrettävällä kielellä asioista, että asioista olisi helppo muidenkin aloittelijoiden ymmärtää mitä haen takaa. Toivon myös saavani kirjoituksistani ja mietteistäni kommenteja ja eriäviä mielipiteitä jotta voin kehittyä niin sijoittajana kuin kirjoittajanakin. Osa syy blogiin on myös pitää "sijoituspäiväkirjaa" ja itselle selventää ajatusta ja analyyseja yrityksistä sekä sijoituspäätöksistä.
Tervetuloa seuraamaan matkaani vaurastumiseen
keskiviikko 7. marraskuuta 2018
Morjesta,
Aion aloittaa tähän blogiin päivittelemään omaan talouteen liittyviä asioita tavoitteena sellainen 1-4 kirjoitusta kuukaudessa oman jaksamisen ja mielenkiinnon perusteella. Aiheina oma talous kaikilla osa-alueilla pääasiallisena kuitenkin oman varallisuuden kehitys ja sijoittaminen.
Kirjoittajasta itsestä:
Ainakin näin alkuun ajattelin kirjoittaa anonyymisti, mutta olen reilu parikymppinen miehen alku, joka aloittamassa opiskelut yliopistossa ensi syksynä. Nykyinen varallisuus tullut töistä säästämällä ja sijoittamista on tullut nyt harrastettua reilu vuoden verran. Minulla on pitkäaikaisena tavoitteena taloudellinen riippumattomuus (sitten joskus vuosikymmenien päästä), mutta tervetuloa seuraamaan matkaani siihen. Please feel free kommentoikaa ja sparratkaa mielipiteitäni ja esittäkää omianne.
Blogi tulee kehittymään alkuvaiheessa kun saan muokattua siitä omannäköiseni ajan kanssa.
Aion aloittaa tähän blogiin päivittelemään omaan talouteen liittyviä asioita tavoitteena sellainen 1-4 kirjoitusta kuukaudessa oman jaksamisen ja mielenkiinnon perusteella. Aiheina oma talous kaikilla osa-alueilla pääasiallisena kuitenkin oman varallisuuden kehitys ja sijoittaminen.
Kirjoittajasta itsestä:
Ainakin näin alkuun ajattelin kirjoittaa anonyymisti, mutta olen reilu parikymppinen miehen alku, joka aloittamassa opiskelut yliopistossa ensi syksynä. Nykyinen varallisuus tullut töistä säästämällä ja sijoittamista on tullut nyt harrastettua reilu vuoden verran. Minulla on pitkäaikaisena tavoitteena taloudellinen riippumattomuus (sitten joskus vuosikymmenien päästä), mutta tervetuloa seuraamaan matkaani siihen. Please feel free kommentoikaa ja sparratkaa mielipiteitäni ja esittäkää omianne.
Blogi tulee kehittymään alkuvaiheessa kun saan muokattua siitä omannäköiseni ajan kanssa.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)
Kuukausikatsaus 4 ja 5/19 myöhässä mutta tulossa...
Noniin nyt on vihdoin juhannuksen pyhinä aikaa taas kirjoitella... Ollut vähän turhankin kiireinen ja ei ole kerennyt tänne edes kuukausikat...
-
Noniin nyt on vihdoin juhannuksen pyhinä aikaa taas kirjoitella... Ollut vähän turhankin kiireinen ja ei ole kerennyt tänne edes kuukausikat...
-
Mitäs on tämän hetkinen salkku syönyt ja miksi? Koitan tässä vähän avata mitä siellä salkussa tällä hetkellä on ja miten ne on sinne pääty...
-
Käsitellääs nyt eräs itselläni kokeilussa oleva sijoitusinstrumentti eli aikaisemminkin mainitsemani Envestio.com joka siis on lyhytaikaiste...